07.10.2016 15:39

Unikalna książka kucharska Salvadora Dalego w końcu jest dostępna dla wszystkich

Arcydzieło najsłynniejszego surrealisty świata do niedawna dostępne było tylko dla wybranych. Teraz to się zmieniło. 

Salvador Dali

Fotografia: East News

Salvador Dali w dzieciństwie ponoć marzył o tym, żeby zostać szefem kuchni. Na szczęście dla światowej kultury tak się nie stało, ale sława i talent umożliwiły mu połączenia pasji do malowania z pasją do gotowania , bo artysta ponoć kochał eksperymentować z jedzeniem. Dzięki temu powstała książka kucharska "Les diners de Gala", oryginalnie wydana w 1973 roku, kiedy artysta miał 69 lat. Surrealista mówił, że jest poświęcona przyjemności.

"

Jeśli jesteś jednym z tych ludzi, którzy liczą kalorie, którzy traktują przyjemność jedzenia z poczuciem winy, zamknij czym prędzej tę książkę. Jest dla ciebie zbyt żywa, zbyt agresywna i zdecydowanie zbyt zuchwała – napisał we wstępie. "

Opis przygotowany przez wydawnictwo Taschen brzmi co najmniej obiecująco. "Jedzenie i surrealizm to idealni kochankowie: sex i homar, kolaż i kanibalizm, spotkanie łabędzia i szczoteczki do zębów na pudełku z ciasteczkami. Wykwintne kolacje organizowane przez Salvadora Dalego i jego żonę i muzę Galę były legendarne. Na szczęście dla nas, Dali opublikował książkę kucharską, która zdradza niektóre zmysłowe, wpływające na wyobraźnię i egzotyczne elementy, które składały się na te spotkania". 

Do niedawna na świecie było tylko 400 egzemplarzy pierwszego, złotego wydania książki. W tym roku wydawnictwo Taschen umożliwiło wszystkim fanom jedzenia i sztuki surrealisty zakup tańszej wersji, za około 40 dolarów. Oryginalna wersja warta jest kilkaset dolarów. Książka zawiera około 136 przepisów zawartych w 12 rozdziałach, a wszystkie ilustracje wykonane są przez Salvadora Dalego.

Co ciekawe, książka oprócz dań obiadowych zawiera przepisy na afrodyzjaki. Gdzieniegdzie też zaprezentowane są tu surrealistyczne przemyślenia artysty.

Zobacz książkę Salvaroda Dalego "Les diners de Gala"

Komentarze