21.09.2016 13:47

Twoja bakaliowa przekąska w ciągu dnia!

Wiadomo, każdy z nas podjada, ale czy wiesz co podjadać, żeby być fit? Prześlij do nas swoją inspirację na ulubioną, bakaliową przekąskę dnia i wygraj rower

Twoja bakaliowa przekąska w ciągu dnia!

Dziękujemy za duże zainteresowanie konkursem i wszystkie nadesłane zgłoszenia. Gratulujemy zwycięzcom, lista nagrodzonych osób poniżej:

Nagroda główna:

1) Ewelina W. z Rybnika

Nagrody wyróżnienia:

2) Justyna K. z Warszawy

3) Marianna J. ze Sztuma

4) Agnieszka Ch. z Warszawy

5) Agata M. z Lublińca

6) Never.stop.tryin

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zupa dyniowa z suszonymi śliwkami i morelami

Zupa dyniowa z suszonymi śliwkami i morelami

Składniki:

  • 1 duża dynia (ok. 2 kg)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 100 g śliwek suszonych Bakalland
  • 100 g moreli suszonych Bakalland
  • 75 g orzeszków pinii Bakalland
  • mały kawałek kłącza imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chilli

Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii. 

Twarożek morelowy z bagietką

Twarożek morelowy z bagietką

Składniki:

  • 1 bagietka
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g suszonych moreli Bakalland
  • 50 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 20 g płatków migdałowych Bakalland
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu

Twarożek rozdrabniamy z jogurtem, dodajemy  posiekane morele, żurawinę oraz płatki migdałowe. Doprawiamy cynamonem oraz miodem i całość mieszamy. Przygotowany twarożek podajemy na bagietce. Propozycja na 6 porcji.

Energetyczne smoothie z sezonowymi owocami i bakaliami

Energetyczne smoothie z sezonowymi owocami i bakaliami

Składniki:

  • 1 duże mango
  • 1 banan
  • garść jeżyn
  • wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • 100 g Chrupiącej Sałatki Bakalland
  • 70 g Ananasa Bakalland
  • 100 g rodzynek Bakalland
  • szczypta kardamonu

Wszystkie owoce dokładnie z sobą miksujemy, dodajemy szklankę soku pomarańczowego.  Gotową masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do delikatnego schłodzenia. Wszystko dekorujemy jeżynami, ananasem i posypujemy Chrupiącą sałatką, czyli miksem prażonego słonecznika, pestek dyni i orzechów pinii. 

Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami

Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 200 g migdałów Bakalland
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 jajka
  • cynamon
  • cukier puder

Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy i rozwałkowujemy po długości. Kilka migdałów siekamy i odkładamy do ozdobienia gotowych ślimaków. W misie miksera umieszczamy pozostałe migdały, cukier trzcinowy, miód i masło. Dodajemy cynamon, cukier wanilinowy i aromat migdałowy oraz wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na ciasto francuskie wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Kawałki układamy w formie, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. 

Chrupiąca sałatka z awokado i suszoną żurawiną

Chrupiąca sałatka z awokado i suszoną żurawiną

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • 2 świeże pomidory
  • 100 g chrupiącej sałatki Bakalland
  • 50 g żurawiny suszonej Bakalland
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki sezamu

Dressing:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • sól

Obieramy awokado ze skórki, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Kroimy w długie plastry. Myjemy pomidory. Kroimy w kostkę. Paprykę przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona. Szatkujemy na drobne kawałki. Wszystkie składniki wykładamy na talerz. Przyrządzamy dressing. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem, sezamem, żurawiną i Chrupiącą sałatką Bakalland. 

Komentarze