09.08.2016 10:14

Zapraszamy na Premierowy Festiwal sztuki restauracyjnej

Już od 23 do 31 sierpnia w Warszawie i Krakowie trwać będzie premierowy Festiwal Fine Dining Week.

Zapraszamy na Premierowy Festiwal sztuki restauracyjnej

Pięciodaniowe, wielozmysłowe doświadczenie restauracyjne i kieliszek aperitifu w specjalnej cenie 119 zł będzie dostępne w 37 najwybitniejszych fine diningowych Restauracjach, wyróżnianych przez przewodniki Michelin i Gault Millau. Oficjalne Rezerwacje startują 3 sierpnia.

Historia fine diningu sięga początków istnienia Restauracji, jednak jego właściwy rozkwit przypada od końca XVIII wieku, kiedy to wybitni Szefowie Kuchni wraz z zespołami opuszczali szlacheckie dwory, zakładając najwyższej klasy Restauracje w miastach.

Fine dining jako najwyższa sztuka restauracyjna narodził się we Francji i szybko przeniósł się poza jej granice, ciesząc najbardziej wymagających Gości na całym świecie. Samo pojęcie fine diningu budzi wciąż wiele kontrowersji. Czym więc naprawdę jest fine dining?

dining111
fot. materiały prasowe

Restauracją fine diningowe tworzą pełne, wielowymiarowe i wielozmysłowe doświadczenie. Filarami współczesnych Restauracji fine diningowych są m.in. najwyższe standardy obsługi, rozbudowane posiłki, historyczne bądź starannie zaprojektowane i wykonane wnętrza, najwyższa jakość i autentyczność produktów, dedykowane naczynia i sztućce, najwyższa edukacja Szefów Kuchni, kultura wine pairingu, autorski i niesieciowy charakter oraz społeczny i biznesowy status budujące dodatkowy prestiż i reputację.

Jedzenie w fine diningowych Restauracjach musi spełniać najwyższe standardy od samego początku procesu przygotowania. Zaczynając od najlepszej jakości, najświeższych składników pochodzących od zaufanych dostawców, przez ich przechowywanie, aż po prezentację i spektakularne podanie dania, za które odpowiada Szef Kuchni.

Ich umiejętności, perfekcjonizm, dyscyplina, wyczucie, gust i kreatywność tworzą wyjątkowe smaki i obrazy. Jedzenie w fine diningowych Restauracjach to w efekcie nie tylko przyjemność dla kubków smakowych, ale też cała dopełniająca ją oprawa.
   

Komentarze