05.12.2016 13:17

Niskokaloryczny bekon może być zdrowszy od jarmużu. Naukowcy mają na to patent

Naukowcy z Oregonu opatentowali szczep wodorostów, który po ugotowaniu smakuje jak bekon.

Bekon

Fotografia: www.flickr.com

Czerwone wodorosty w formie alg morskich wyglądają jak lekko przezroczyste liście czerwonej sałaty, a ich wartość kaloryczna jest zaledwie dwukrotnie wyższa od kapusty. Niemożliwe? A jednak.

Badacze z Oregonu dokonali przełomowego odkrycia i co zabawne, niejako przypadkowo. Nowy szczep wodorostów został wyhodowany jako pożywienie dla jadalnych ślimaków morskich, głównie słuchotek, popularnych w kuchni w wielu częściach Azji. Chris Langdon odkrył, że nowy szczep wodorostów ma o wiele większy potencjał. Okazało się, że produkt po usmażeniu nie tylko smakuje jak boczek, ale także roztacza identyczny aromat.

Jeśli opatentowany produkt, na skutek planowej współpracy z Centrum Innowacji Żywności, trafi do sprzedaży, z całą pewnością zrewolucjonizuje rynek produktów wegańskich i wegetariańskich. Jest bardzo prawdopodobne, że tak się stanie, ponieważ inne czerwone algi są już obecnie sprzedawane w USA.