14.02.2017 11:01

Wiadomo, które pokolenie nie będzie jeść mięsa. Wpędzą nas w poczucie winy

Człowiek przyszłości w końcu zadba o środowisko.

Vege Hot Dogi

Fotografia: East News

W przyszłości sztuczne mięso będzie tańsze od prawdziwego. Doprowadzi to do sytuacji, w której stek z krowy będzie daniem drogim i luksusowym, ponieważ hodowli będzie znacznie mniej. To pozytywnie wpłynie na środowisko. Proces produkcji laboratoryjnego mięsa to aż o 95% mniej emisji gazów cieplarnianych w środowisku, które wytwarzają hodowle.

Według badań przeprowadzonych przez firmę Mintel już co dziesiąty mieszkaniec dużego miasta jest na diecie wegańskiej. W Warszawie, Krakowie, na Śląsku czy w Poznaniu, jak grzyby po deszczu wyrastają restauracje i bary wege. Oprócz kwestii etycznych i ekologicznych osoby deklarujące niejedzenie mięsa zwracają uwagę na to, że spożywane kilka razy w tygodniu jest niezdrowe - tuczy i podnosi poziom cholesterolu. To już nie jest tylko moda. To ewolucja.

Seitan

Seitan - Produkt pszeniczny, który udaje mięso.

Fotografia: East News

Na ratunek Ziemi i kieszeni 

Jak podaje Newsweek.pl, za kilkanaście lat mięso zwierząt hodowlanych zacznie znikać z rynku. Wnukowie dzisiejszych 30-latków o rzeźniach z przeszłości będą prawdopodobnie myśleli jak o barbarzyństwie. Do masowego weganizmu ma doprowadzić coraz większa wiedza o postępie technologicznym, ekonomii i o społeczeństwie.

Prace nad wyhodowaniem mięsa z komórek macierzystych trwają już od kilku lat. W 2013 roku Mark Post z uniwersytetu w Maastricht podał do opinii publicznej informację, że stworzył laboratoryjnego burgera z komórek, które zebrano z odpadów z rzeźni. Syntetyczny kotlet kosztował aż 375 tysięcy dolarów i był niesmaczny. Jednak takie zwykle są początki wielkich odkryć. Coś musi być niedoskonałe, aby twórca mógł uczyć się na błędach i stworzyć produkt idealny. 

"

Syntetyczne mięso ma mnóstwo przewag nad tradycyjnym: to brak ryzyka pasożytów, mniejsze ryzyko rozwoju bakterii, wirusów i grzybów, a także, potencjalnie, szybsze docieranie do konsumenta. Dla jego prawdopodobnego sukcesu kluczowe jednak są czynniki ekonomiczne - wyjaśnia profesor Dariusz Jemielniak w tekście dla Newsweek.pl. "

Sztucznie wytworzone mięso będzie oszczędnością energii - hodowane będzie sam produkt spożywczy, a nie zwierzęta, które codziennie trzeba nakarmić, wyczyścić i zapewnić mu odpowiednią temperaturę i przestrzeń. Już około 2023 roku w sprzedaży mają pojawić się sztucznie wyhodowane mielonki indycze Memphis Meats i sery Perfect Day bez mleka.

Coraz bardziej popularna jest wegańska skóra - na przykład z ananasa, a w marketach dostępne są sojowe i pszeniczne zamienniki mięsa. Już teraz nie wypada codziennie zajadać się wieprzowiną, wołowiną i drobiem.

Syntetyczne mięso

Syntetyczne mięso.

Fotografia: East News