15.07.2016 14:43

Masa perłowa to jeden z nielicznych tak skutecznych składników pielęgnacyjnych

Jest kolejnym, obok złota i srebra bogactwem natury pomocnym w walce z problemami skórnymi. 

Masa perłowa

Fotografia: East News

Masa perłowa to w rzeczywistości tzw. macica perłowa, czyli wewnętrzna część muszli ostrygi bądź małży – perłopławów, a także zawartość samej perły. Możemy spotkać ją pod nazwami mother of pearl, concha de nacar lub nacre. Składa się z węglanu wapnia, aminokwasów i minerałów, takich jak sód i magnez. Posiada także proteinę, będącą odpowiednikiem ludzkiej keratyny, odpowiedzialnej za gładkość i jędrność skóry. Naturalnie występuje ciepłych wodach mórz, ale także krajach, zajmujących się hodowlą perłowców na wysoką skalę. Nie jest składnikiem, który dopiero zaczyna zdobywać rynek kosmetyczny.

Komponent starożytnej pielęgnacji

Masa perłowa znana jest od wieków, między innymi w krajach azjatyckich, już wtedy była wykorzystywana do celów kosmetycznych. Sama Kleopatra, poza mlekiem, wykorzystywała masę perłową do przyrządzania toniku, który miał działać przeciwstarzeniowo i chronić przed słońcem. Może mieć to logiczne uzasadnienie, ponieważ chińscy naukowcy wykorzystują masę perłową jako filtr przeciwsłoneczny. Jej właściwości znalazły także zastosowanie w medycynie, ponieważ perłowy proszek był lekarstwem na dolegliwości trawienne.

Modelka

Fotografia: East News

Dzięki minerałom, mikroelementom oraz aminokwasom potrafi odżywić i zregenerować komórki naskórka. Pobudza także metabolizm komórkowy i działa kojąco na podrażnienia. Przyspiesza zatem gojenie ran, trądziku i łagodzi podrażnienia oraz zaczerwienienia skóry. Jest również lekarstwem na blizny. Rozjaśnia je, wygładza i zmiękcza. Dzięki tym właściwościom jest również wykorzystywana jako składnik redukujący świeże rozstępy. Posiada także właściwości lekko peelingujące, a co za tym idzie, złuszcza martwy naskórek.

To również świetny składnik dla kosmetyków anty-aging, ponieważ działa przeciwzmarszczkowo i liftingująco. Proszek masy perłowej jest antybakteryjny i antyseptyczny, w związku z czym, wspomaga leczenie trądziku. Do tego dorzućmy jeszcze rozświetlenie skóry oraz wyrównanie jej kolorytu i mamy składnik idealny.

Komentarze