24.05.2016 08:59

Pielęgnacja kosmetykami bez glutenu ma sens i nie jest to chwilowa moda

Czym kosmetyki bezglutenowe różnią się od innych i dlaczego powinny ich używać osoby nie tylko uczulone na gluten?

Kosmetyki bezglutenowe

Fotografia: East News

Dieta bezglutenowa, chociaż jest dedykowana osobom cierpiącym na celiakię i uczulonym na zboża w pokarmach, stała się trendem, który propagują również ci, bez problemów trawiennych. Wynika to z faktu, że spożywanie żywności niezawierającej pochodnych zboża, wpływa korzystnie na nasze samopoczucie i reguluje pracę jelit. Co więcej, białka roślinne zawarte w pszenicy, jęczmieniu, owsie czy życie, mogą uczulać także osoby, które nie mają problemu z tolerancja tego składnika w pokarmie.

Nietolerancja glutenu i jej skutki

Chorujący na nietolerancję glutenu powinni unikać produktów zbożowych oraz zawierających ich pochodne. Wszystko dlatego, że składniki te powodują u nich nie tylko duży dyskomfort w samopoczuciu, ale również działają niszcząco na organizm. Cierpiący na celiakię mają problemy nie tylko z trawieniem, ale też objawami mogą być również suche i łamliwe włosy, wysypka, silne podrażnienia skóry oraz łamliwe paznokcie. Oznacza to, że nawet jeśli stosujemy dietę bezglutenową, a wciąż na ciele występują niepokojące zmiany, być może nasze kosmetyki zawierają niebezpieczne dla zdrowia składniki pochodzenia zbożowego.

Czym więc jest ta substancja, której unikanie stało się tak bardzo popularne? Gluten to mieszanina gliadyny i gluteniny, dwóch białek występujących w ziarnach zbóż. Nie oznacza to jednak, że gluten znajdziemy wyłącznie w pokarmach mącznych. Nadaje on konsystencję wielu produktom, które z pozoru nie mają nic wspólnego z pieczywem. Jest wykorzystywany do produkcji majonezu, sosów, leków, części produktów mlecznych, a także kosmetyków. 

Kosmetyki bez glutenu

Fotografia: East News

Dlaczego kosmetyki z glutenem są groźne?

Składniki zawierające gluten są bardzo często wykorzystywane jako ekstrakty kosmetyczne. W przemyśle urodowym zostały docenione za wysoką zawartość lipidów, które odbudowują zniszczony naskórek. Działają nawilżająco, regenerująco i łagodzą podrażnienia. Ale nie tylko. Białka zbóż są również świetnymi zagęstnikami stosowanymi na przykład w pomadkach czy pastach do zębów. Kosmetyki, które łatwo można połknąć, są najbardziej groźne, ponieważ objawy uczulenia wystąpią szybciej i silniej, niż po stosowaniu na powierzchni skóry specyfiku z glutenem. 

Warto też zwrócić uwagę na skład lakieru do włosów. Jeżeli alergicy zaczną wdychać substancje zbożowe zamknięte w areozolu, może dojść do podrażnienia dróg oddechowych. Niebezpieczny może okazać się także krem do rąk. W sytuacji gdy nie zdąży się wchłonąć, a po zastosowaniu go sięgniemy po produkt spożywczy jedzony rękami, śladowe ilości glutenu również dostaną się do przewodu pokarmowego. Jak więc się chronić?

Komentarze